ورزشی
شیلی، کشوری در آمریکای جنوبی با اکثریت مسیحی، میزبان جامعه کوچک اما رو به رشد مسلمانان است.

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ،شیلی، کشوری در آمریکای جنوبی با اکثریت مسیحی، میزبان جامعه کوچک اما رو به رشد مسلمانان است. منشاء ظهور اسلام در شیلی به طور دقیق مشخص نیست اما براساس اطلاعات به دست آمده در سال ۱۸۵۴ دو فرد با اصالت ترکی در این کشور سکنی گزیدند، موقعیتی که در سال های ۱۸۶۵ و ۱۸۷۵ تکرار شد با این تفاوت که کشورهای محل تولد این دو فرد شناخته شده نیست و فقط آنچه مشخص است این است که آنها از بومی های سرزمینی از امپراطوری عثمانی بودند.

بنا بر روایت شبستان، آمار ارایه شده از سال ۱۸۹۵ نشان دهنده حضور ۷۶ ترک در شیلی در آن زمان است که ۵۸ نفر از آنها مسلمان بودند. آنها عمدتاً در شمال شیلی در تاراپاک، آتاکاما، والپاریسو و سانتیاگو زندگی می کردند.

همچنین آمار مربوط به سال ۱۹۰۷ میلادی نشان می دهد که تعداد مسلمانان شیلی در این سال به یک هزار و ۴۹۸ نفر رسید که همه آنها خارجی بودند و شامل یک هزار و ۱۸۳ مرد و ۳۱۵ زن می شدند و تنها چهارصدم درصد از کل جمعیت شیلی را تشکیل می دادند.

در سال ۱۹۲۰ امارگیری جدید نشان داد که تعداد مسلمانان در شیلی به ۴۰۲ نفر کاهش پیدا کرد که از این تعداد ۳۴۳ نفر مرد و ۵۹ نفر زن بودند و بیشترین تعداد آنها در سانتیاگو و آنتوفاگاستا بودند به طوری که در هر ایالت ۷۶ مسلمانان زندگی می کردند.

اولین موسسه اسلامی شیلی تحت عنوان جامعه اتحادیه مسلمانان شیلی در ۲۵ سپتامبر سال ۱۹۲۶ میلادی بنا شد و پس از آن در ۱۶ اکتبر ۱۹۲۷ میلادی، «جامعه کمکهای متقابل و خیریه اسلامی» پایه گذاری شد.

براساس گزارش مرکز تحقیقات پیو، حدود چهار تا پنج هزار مسلمان در شیلی زندگی می‌کنند. بیشتر آنان در پایتخت (سانتیاگو) و شهرهای بزرگ مانند ایکیکه و آنتوفاگاستا ساکن هستند. بخشی از مسلمانان شیلی را بومیان شیلیاییِ تبدیل‌شده به اسلام تشکیل می‌دهند.

همچنین، مرکز اسلامی پوئرتومونت یکی از مراکز مهم شیعیان در این کشور است. با وجود این، شیعیان در شیلی فاقد مسجد و حسینیه هستند و بیشتر فعالیت‌های اسلامی در قالب گروه‌های کوچک انجام می‌شود.

اولین مسجد رسمی شیلی، مسجد الاسلام (مسجد سانتیاگو)، در سال ۱۹۹۵ تأسیس شد.

در دهه های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ هیچ رهبر مذهبی و یا مراکز عبادت برای مسلمانان شیلی وجود نداشت، اما مسلمانانی که مذهب و ایمان خود را حفظ کرده بودند، در محل اقامت «توفیق رومیه دالوف» یک تاجر سوریه ای الاصل با یکدیگر ملاقات کرده و درباره مسائل مذهبی خود مانند بنای مراکز عبادت و یا انتخاب رهبر اسلامی و مذهبی با یکدیگر به گفتگو پرداختند و در نتیجه این صحبت ها در سال ۱۹۹۰ میلادی ساخت اولین مسجد شیلی یعنی «مسجدالاسلام» آغاز شد.

اما دومین و سومین مسجد شیلی به ترتیب در سال های ۱۹۹۵ میلادی در «تموکو» و در سال ۱۹۹۸ میلادی در «ایکوئیکو» بنا شدند.

مسجدالأسلام پس از مساجد زیبا و بزرگ ونزوئلا و برزیل به عنوان سومین مسجد جزو بهترین مساجد آمریکای لاتین قرار دارد.

این مسجد که برای پذیرایی از ۵۰۰ نمازگزار ساخته شده دارای سه طبقه است که طبقه اول آن دارای اتاق مطالعه، سالن چندمنظوره، طبقه دوم شامل اتاق نماز و عبادت و طبقه سوم شامل دفتر امام مسجد و اتاق‌های مهمانان می باشد.

اما سانتیاگو تنها مکان برای انجام فرایض عبادی برای نمازگزاران نیست. موسسه اسلامی «تموکو» که در اکتبر سال ۲۰۰۱ میلادی در شهر تموکو بنا شد نیز ماموریت گسترش سنت ها و فرهنگ اسلامی را بر عهده دارد.

علاوه بر این، این مرکز اکنون تلاش دارد تا کانالهای بیشتری را برای گسترش ارزشهای اخلاقی اسلامی و غلبه بر غرض ورزی ها علیه مسلمانان پس از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ افتتاح کند.

با وجود چالش‌ها، اسلام در شیلی در حال رشد است و برخی شیلیایی‌ها به‌دلایل مختلف (از جمله تحقیق شخصی یا ازدواج) به اسلام روی می‌آورند. اگر تلاش‌های فرهنگی و آموزشی افزایش یابد، ممکن است در آینده شاهد حضور پررنگ‌تر اسلام در این کشور باشیم.

اگرچه اسلام در شیلی دینی گسترده نیست، اما جامعه مسلمانان این کشور فعال و در حال گسترش است. افزایش گفت‌وگوی بین‌ادیانی و معرفی درست اسلام می‌تواند به رشد بیشتر آن کمک کند.

منبع خبر: خبرآنلاین