علم و فن آوری

دانلود و تماشای فیلم، عکس، نرم‌افزارهای کاربردی، انجام بازی‌های آنلاین، آموزش و استفاده از اینترنت اشیا مستلزم استفاده از یک اینترنت پرسرعت است که فیبر نوری می‌تواند این سرعت را در اختیار مشترکین قرار دهد.

به گزارش خبرنگار علم و پیشرفت خبرگزاری فارس، «میانگین سرعت اینترنت با کمک فناوری کابل نوری از ۱۲ مگابیت بر ثانیه به ۱۰۰۰ مگابیت بر ثانیه رسیده است.» این خبر را وزیر ارتباطات برای اولین بار در حاشیه سفر استانی رئیس جمهور به استان البرز داد؛ رسیدن به این عدد یعنی اگر سرعت فعلی شما با اینترنت موبایل به صورت میانگین ۳۰ مگابیت باشد، سرعت شما با فیبر نوری حدودا ۳۰ برابر خواهد شد.

شاید برای شما هم سوال باشد که فیبر نوری چگونه به دست مشترک می‌رسد؟ برای اینکه اینترنت فیبر نوری در اختیار یک خانه قرار بگیرد، باید «تحت پوشش» قرار گرفته باشد یعنی از یکی از مراکز اصلی فیبر نوری، تا آن محله کابل‌کشی شده باشد.  این کابل‌کشی در تمام کشور در قالب یک ابرپروژه در حال پیگیری است و وزیر ارتباطات شخصا بر پیش‌برد آن نظارت دارد.

در حال حاضر ۹ مجموعه خصوصی از جمله شرکت مخابرات، ایرانسل، همراه اول، رایتل، شاتل و .... مجوزهای لازم برای کابل‌کشی و پوشش‌دهی فیبر نوری را دریافت و با وزارت ارتباطات همکاری دارند. بر اساس آخرین آمار، حدود ۵ میلیون و ۱۹۱ هزار خانوار و کسب‌وکار تحت پوشش فیبر نوری قرار دارند.

 

اینترنت پرسرعت چگونه به دست مشترکین می‌رسد؟

پروژه فیبر نوری ۱۰ سالی هست که در دستور کار دولت قرار دارد اما به دلایل مختلف با کندی پیش می‌رفت، اما در دولت سیزدهم با اختصاص یک بودجه ویژه و در نظر گرفتن مشوق‌های مختلف برای اپراتورها روند کابل کشی و پوشش دهی سرعت بیشتری گرفت تا جایی که در حال پروژه ۲۶ درصد پیشرفت کرده است.

به طور مثال استان گلستان اولین استانی در کشور است که به طور کامل تحت پوشش فیبر نوری قرار گرفته و پوشش‌دهی شهرکرد نیز به زودی کامل می‌شود؛ یکی از دلایل پیشرفت این دو پروژه همکاری همه بخش‌های شهری از جمله همراهی شهرداری‌ها‌ با اپراتورها بوده است زیرا حفاری یکی از مهم‌ترین بخش‌ها در روند اجرای فیبرکشی به شمار می‌رود و در صورت عملیاتی شدن کار حفاری نصب داکت با سرعت بیشتر و زحمت کمتر انجام می‌شود.

یکی از مشکلاتی که اپراتورها در حوزه فیبرکشی از ابتدای اجرای پروژه با آن روبرو بودند عدم همکاری شهرداری‌ها برای انجام عملیات حفاری بود، برخی از شهرداری‌ها از پروژه فیبر نوری حق السهم بیشتری می‌خواستند، در همین راستا سال گذشته سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با ابلاغ تعرفه حفاری تلاش کرد تا بخشی از این مشکل را حل کند.

همچنین، در بند پ تبصره ۱۳ لایحه بودجه ۱۴۰۳ نیز به این موضوع اشاره و به شهرداری‌ها تکلیف شده است که مجوز حفاری و نصب تجهیزات را حداکثر ۱۵ روز پس از ارسال درخواست اپراتور صادر کرده و تنها هزینه دریافتی باید بر اساس تعرفه‌ مصوب رگولاتوری از اپراتور باشد.

در همین راستا هم علی اصغر انصاری معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، شهریور ماه امسال در دیدار با استاندار فارس با بیان اینکه برنامه وزارت ارتباطات در دو سال آینده، شتاب دهی به توسعه و تکمیل پروژه هاست، درخصوص همکاری شهرداری‌ها گفته بود: منتفعان پروژه فیبرنوری، شهروندان و کسب و کارها خواهند بود و بنابراین انتظار داریم شهرداری‌ها و نهادهایی که فیبر مستقل دارند به این پروژه کمک کنند و با اشتراک امکانات خود مطابق با تعرفه‌ها، زمینه تسریع در اجرای این پروژه را برای اپراتورهای مجری فراهم کنند.

کار پوشش‌دهی فیبر نوری با چه سرعتی پیشرفت داشته است؟

سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی برای اطلاع شهروندان از روند اجرایی شده پروژه فیبر نوری سایت رسمی iranfttx.ir را راه‌اندازی کرده است. در این سایت به صورت برخط از پیشرفت پروژه، تعداد خانواده‌های تحت پوشش، تعداد کاربرانی که از این سرویس استفاده می‌کنند و وضعیت پوشش پروژه فیبر نوری در کل کشور گزارش داده می‌شود.

بر اساس اعلام وزارت ارتباطات باید تا پایان دولت، یعنی کمتر از ۲ سال دیگر، عملیات پوشش دهی ۲۰ میلیون خانوار در کشور به پایان برسد. وزیر ارتباطات در آئین افتتاح پروژه فیبر نوری در استان گلستان گفته است: «در اردیبهشت ماه جشن پوشش اینترنت پرسرعت برای سه میلیون خانوار برگزار شده بود و امروز این تعداد از پنج میلیون خانوار عبور کرد و طبق برنامه تا پایان امسال این امکان برای هشت میلیون خانوار فراهم می‌شود.»

چطور درخواست استفاده از اینترنت فیبرنوری را بدهیم؟

همانطور که گفته شد در سایت iranfttx وضعیت پوشش به تفکیک استان و اپراتور مجری طرح وجود دارد. در صورتی که بخواهید از اینترنت پرسرعت فیبر نوری استفاده کنید و اطلاعی از پوشش منطقه محل سکونت یا کسب و کار خود ندارید می‌توانید با مراجه به این سایت در بخش پوشش از جزئیات روند اجرای پروژه در محل مدنظر خود مطلع شوید.

در صورتی که منطقه مورد نظر شما تحت پوشش فیبر نوری باشد، اپراتور سرویس دهنده نیز در سطر بعدی قابل مشاهده است، در این صورت می‌توانید درخواست دریافت خدمات اینترنت بر بستر فیبر نوری را ثبت کنید.

«تعریف ما از پوشش این است اگر کاربری درخواست تهیه فیبر نوری داشت، اپراتور ظرف یک ماه سرویس مورد نظر را ارائه کند.» این مطلب را روحانی نژاد معاون راهبردی و توسعه بازار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در همایش تبیین کلان پروژه ملی فیبر نوری اعلام کرده است، در حقیقت اگر خواهان استفاده از خدمات اینترنت بر بیشتر فیبر نوری بوده و در منطقه تحت پوشش باشید اپراتور موظف است ظرف یک ماه خدمات را به شما ارائه کند.

البته باید به این موضوع نیز توجه شود که پوشش‌دهی بدون اتصال کاربر به آن بی اثر است، آمارها نشان می‌دهد از ۵میلیون و ۱۹۱ هزار خانواری که تحت پوشش قرار دارند تنها نزدیک به ۴۸۱ هزار نفر از فیبر نوری استفاده می‌کنند، هر چند این آمار با عدد پوشش دهی فاصله زیادی دارد اما با اختصاص مشوق‌های مختلف از سوی وزارت ارتباطات و اپراتورها پیش‌بینی می‌شود که تا سال آینده این عدد افزایش قابل توجهی داشته و دسترسی به اینترنت باکیفیت برای بخش زیادی از مردم خصوصا در مناطق کم برخوردار ایجاد شود.

پایان پیام/

منبع خبر: فارس نیوز