علم و فن آوری

یک شرکت دانش بنیان ایرانی موفق به تولید دستگاه ارتعاش سنج شده که از راه دور و با استفاده از تکنیک «ماره» کار می‌کند و می‌تواند جابه‌جایی‌های کوچک تا دقت میکرون را اندازه‌ بگیرد.

به گزارش گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس به نقل از معاونت علمی ریاست جمهوری، ییک شرکت دانش بنیان ایرانی موفق به تولید دستگاه ارتعاش سنج شده که از راه دور و با استفاده از تکنیک «ماره» کار می‌کند و می‌تواند جابه‌جایی‌های کوچک تا دقت میکرون را اندازه‌ بگیرد.

این محصول در شرکت فناوری کهربا تولید شده که در سال ۱۳۹۰ با ساخت دستگاه EMC Camera فعالیت خود را آغاز کرد و در سال ۱۳۹۱ به عضویت پارک علم و فناوری دانشگاه‌ تهران درآمد. سپس با ساخت دستگاه ضخامت سنج لایه های نازک با استفاده از پراش فرنل از پله‌های فازی و همچنین دستگاه ارتعاش‌سنج از راه دور با استفاده از تکنیک ماره وارد حوزه کاری اندازه گیری شد.

علی صالح پور، مدیرعامل شرکت فناوری خلا کهربا در خصوص تجربه حضور در نمایشگاه ایران ساخت گفت: ما در همه ادوار نمایشگاه ایران‌ساخت حضور داشته‌ایم و در سال گذشته توانستیم چیزی حدود یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان فروش داشته‌باشیم اما فارغ از مساله فروش، مزیت حضور در نمایشگاه ایران ساخت برای ما، توسعه فناوری بود.

وی، رویه‌نگار لیزری سطوح (پروفیلومتر) و ارتعاش سنج را از محصولات پرفروش این شرکت در نمایشگاه ایران ساخت برشمرد و در خصوص نحوه عملکرد پروفیلومتر گفت: این دستگاه با استفاده از تکنولوژی لیزر مثلثی به بررسی رویه اجسام می‌پردازد. بـه این صـورت کـه با ترکیب لیزر، سیستم اپتیکی و سنسور CCD فاصله سنسور تا اجسام مشخص می شود.

به گفته او، نرم افزار دستگاه به گونه‌ای طراحی شده‌است که برداشت داده‌ها با توجه به گام انتخابی انجام می‌شود. گام های بین دو برداشت داده می تواند از ۳ میکرومتر تا چند میلیمتر در هر جهت از دو محـور حرکتی انتخاب شود. هر چه گام حرکتی کمتر باشد جزئیات کاملتر می‌شود امـا زمان بیشتری برای تکمیل روبش مورد نیاز است.

نمونه مورد بررسـی بر روی استیج در یک راستا حرکت می‌کند و سنسور نیز بر روی استیج دیـگر به صورت عمود بر نمونه حرکت می‌کند که ترکیب این دو حرکت می‌تواند سطح نمونه را روبش کند. با توجه به محدودیت مکانیکی دقت روبش یک میکرومتر است.

صالح پور همچنین در خصوص نحوه عملکرد ارتعاش سنج گفت:در ارتعاش سنجی از راه دور با استفاده از تکنیک ماره(Miore) از بر هم نهی دو ساختار تکراری که دوره تناوب آنها برابر و یا نزدیک به هم باشد، ساختار تناوبی جدیدی در عبور و یا بازتاب ظاهر می‌شود که دوره تناوب آن بسیار بزرگتر از دوره های تناوب اولیه است که به آن ها فریزهای ماره می‌گویند. در واقع به گونه ای بزرگنمایی در حرکت و جابجایی ایجاد شده است.

وی ادامه داد: از مزایای این ارتعاش سنج می‌توان به اندازه گیری جابه‌جایی های کوچک (تا دقت میکرون)، اندازه گیری تغییرات زاویه ای (هزارم درجه)، اندازه گیری تنش و کرنش، امکان اندازه گیری تغییر مکان نقاط (عمودی و افقی)، ارتعاشات و مدهای نوسانی و میرایی سازه، امکان بررسی گسسته و پیوسته (پیشرفته)، سادگی روش و عدم نیاز به استفاده از دستگاه و رایانه های متعدد (نسبت به روش های مشابه) و ... اشاره کرد.

به گفته او، اندازه‌گیری ارتعاشات پل، ارتعاشات دستگاه‌های حساس مانند پرس،  توربولانس جو، اندازه تغییرات جابه‌جایی و ارتعاش سنجی سازه های بزرگ (سد، برج و...)، تنش، کرنش و تغییر شکل سازه ها از راه دور و ... از دیگر کاربردهای این ارتعاش سنج است.

صالح پور در خصوص کاربرد این محصولات تصریح‌کرد: محصولات شرکت خلا کهربا، در صنعت ساخت کاربرد دارد و هر وقت که یک قطعه ای را می‌سازیم و می‌خواهیم آن را کنترل کیفیت‌کنیم. با دستگاه های ما می‌توانیم این مهم را به انجام برسانیم.

مدیرعامل شرکت فناوری خلا کهربا مزیت محصولات این شرکت را نسبت به نمونه های مشابه خارجی سفارشی سازی آنها دانست و همچنین تصریح کرد: هزینه تمام شده ساخت محصول چیزی حدود یک سوم تا یک پنجم نمونه های خارجی مشابه است؛ برای مثال، پروفیلومتر ۳۳۰ میلیون تومان معادل ۶۵۰۰ دلار است در حالی که نمونه مشابه خارجی آن چیزی حدود ۳۰ هزار دلار تمام می شود و ما از این تجهیز سالانه حدود سه، چهار دستگاه فروش داریم. یعنی مشخصا سالانه تنها روی همین دستگاه چیزی حدود ۷۰ تا ۱۰۰ هزار دلار صرفه جویی ارزی داریم. فارغ از صرفه اقتصادی، مزیت دیگر شرکت ما برای مشتریان، ارائه خدمات پس از فروش است و تا ۱۰ سال این خدمات را ارائه می کنیم.

پایام پیام/

منبع خبر: فارس نیوز