علی اسکینی، کارشناس بازار سرمایه، در مصاحبهای با خبرآنلاین گفت که دلار و طلا را برای سرمایهگذاری کوتاهمدت توصیه نمیکند، اما بهعنوان گزینههایی مناسب برای سرمایهگذاری میانمدت میداند. او اشاره کرد که دلار جهش قابل توجهی تا ۸۰ هزار تومان داشته و احتمال اصلاح قیمت در بازار دلار و طلا بیشتر از بازار سرمایه است.
به گزارش خبرآنلاین، در دومین روز هفته بازار سرمایه، بیش از ۱۹ میلیارد و ۲۵۳ میلیون سهم به ارزش تقریبی ۱۱ هزار و ۱۹۳ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت. شاخص بورس با افت ۴۹ هزار و ۶۸۵ واحد به ۲ میلیون و ۷۷۷ هزار و ۷۳۳ واحد رسید و شاخص کل هموزن نیز با کاهش ۴ هزار و ۱۳۲ واحد به ۸۵۳ هزار و ۲۴۳ واحد رسید.
در حال حاضر، این پرسش به وجود آمده است که آیا کاهش شاخص بورس علتی خاص دارد؟ آیا سرمایهگذاری در بازار سهام منطقی است و در روز دوشنبه، بازار چه روندی را طی خواهد کرد؟
در همین رابطه علی اسکینی، کارشناس بازار سرمایه در مورد دلایل کاهش نوسانات بورس در دو روز اخیر به خبرآنلاین گفت: به نظر من دلیلی خاص برای افت ارزش شاخص کل بورس وجود ندارد. در این مدت، ریسک خاصی یا خبر مهمی به بازار سهام نرسیده است. او همچنین تأکید کرد که به طور طبیعی، پس از رشد شدید، بازارها ممکن است دچار اصلاح شوند و سپس روند خود را ادامه دهند.
احتمال تکرار روزهای خونین در بازار سهام؟
او در پاسخ به این سؤال که آیا احتمال تکرار وقایع سال ۹۹ در بازار سرمایه وجود دارد یا خیر تاکید کرد: ببینید، ما در سال ۹۹ سابقه تاریخی داریم و در اردیبهشت ۱۴۰۲ نیز تجربه مشابهی داشتیم؛ در واقع سهامداران در دولت سیزدهم نیز با چالشهای زیادی مواجه شدند و ۲۲ تا ۲۳ بحران به دلیل تصمیمات ضدبازاری تجربه کردند. با این حال، به نظر من شرایط کنونی بازار کمی متفاوت است؛ زیرا قیمتها به گونهای نیستند که نشاندهنده گرانی یا حباب در سهام باشند.
وی افزود: من شرایط بنیادی سهامها را نمیبینم، اما سابقه تاریخی و خاطرات ناخوشایند در میان سهامداران وجود دارد. به محض اینکه بازار به سمت نزول برود، عدهای شروع به فروش میکنند. با این حال، فکر نمیکنم که این وضعیت مشابه گذشته باشد.
این کارشناس بازار سرمایه تسریع کرد: دولت چهاردهم نگرش متفاوتی نسبت به بازار سرمایه دارد و تصمیمات حمایتی بیشتری اتخاذ میکند. همچنین شرایط بنیادی شرکتها که مورد بررسی قرار میدهیم، به طور قابل توجهی با سالهای ۹۹ یا ۱۴۰۲ تفاوت دارد. از این رو، به نظر نمیرسد که بتوانیم ادعا کنیم شرکتها در حال حاضر گران هستند.
اسکینی در پاسخ به این سوال که آیا در شرایط کنونی ورود به بازار سرمایه را توصیه میکنید یا خیر، گفت: در چند سال اخیر، بازار سرمایه تحت شرایط بسیار سختی قرار داشته و شرکتهای بورسی تقریباً ۱۷ تا ۱۸ میلیارد دلار سود کسب کردهاند.
توصیه مهم به سهامداران بورس
همچنین نسبت P/E نیز در حدود ۶ تا ۷ بوده است. اگر فرض کنیم این دو نسبت دوباره تکرار شوند، با توجه به اینکه اوضاع بنیادی اکنون بهتر از سه سال گذشته است، وقتی این دو را در هم ضرب کنیم، به قیمتهایی میرسیم که در حالت بدبینانه تقریباً برابر با قیمتهای فعلی هستند. در حالی که شرایط نرمال بازار میتواند حدود ۳۰ درصد بالاتر از قیمتهای کنونی باشد. بنابراین، با توجه به چشمانداز دلار، به نظر میرسد که سودآوری شرکتها در بازار سرمایه گران نیست و هنوز فرصت ورود وجود دارد. اما از طرف دیگر، دلار یک جهش قابل توجه تا ۸۰ هزار تومان را بدون هیچ اصلاحی تجربه کرده است و به نظر میرسد احتمال اصلاح قیمت در بازار دلار و طلا بیشتر از بازار سرمایه باشد.
او توصیه کرد: من در حقیقت دلار و طلا را برای کوتاه مدت پیشنهاد نمی کنم ولی به دید میان مدت سرمایه گذاری در طلا و دلار بد نیست.
پیش بینی علی اسکینی از بورس فردا ۱۰ دی ۱۴۰۳
او در مورد روند بازار سهام در روز دوشنبه پیشبینی کرد که هنوز پول در بازار وجود دارد و شرایط به شدت بحرانی نیست. احتمال اینکه دوباره تابلو سبز را مشاهده کنیم، بسیار زیاد است. یکی از نشانهها این است که در بازار صف فروش سنگینی نداریم؛ به این معنا که سهامها در حال جابهجایی هستند و هم خریداران و هم فروشندگان فعال هستند. ممکن است این جابهجایی چند روزی ادامه داشته باشد، به عنوان مثال ممکن است سه روز مثبت و دو روز منفی یا بالعکس را تجربه کنیم.
۲۲۳۲۲۴